Све категорије

Вести

Почетна>Вести

Вести

Принцип рада магнетне пумпе

Време: КСНУМКС-КСНУМКС-КСНУМКС Хитови : 224

Магнетна пумпа се састоји од три дела: пумпе, магнетног погона и мотора. Кључна компонента магнетног погона састоји се од спољашњег магнетног ротора, унутрашњег магнетног ротора и немагнетне изолационе чауре. Када мотор покреће спољашњи магнетни ротор да се ротира, магнетно поље може продрети у ваздушни отвор и немагнетне материјале и покренути унутрашњи магнетни ротор повезан са импелером да се ротира синхроно, оствари бесконтактни пренос снаге и претвори динамичку заптивање у статичку заптивку. Пошто су осовина пумпе и унутрашњи магнетни ротор у потпуности затворени телом пумпе и изолационим рукавом, проблем "трчања, емитовања, капања и цурења" је потпуно решен, а цурење запаљивих, експлозивних, токсичних и штетних медија у рафинеријска и хемијска индустрија кроз заптивку пумпе се елиминише. Потенцијалне опасности по безбедност ефикасно обезбеђују физичко и ментално здравље и безбедну производњу запослених.

1. Принцип рада магнетне пумпе
Н пара магнета (н је паран број) су састављени на унутрашњем и спољашњем магнетном ротору магнетног актуатора у правилном распореду, тако да делови магнета чине један са другим комплетан спојени магнетни систем. Када су унутрашњи и спољашњи магнетни пол супротни један другом, односно угао померања између два магнетна пола Φ=0, магнетна енергија магнетног система је најнижа у овом тренутку; када се магнетни полови ротирају ка истом полу, угао померања између два магнетна пола Φ=2π /н, магнетна енергија магнетног система је максимална у овом тренутку. Након уклањања спољне силе, пошто се магнетни полови магнетног система међусобно одбијају, магнетна сила ће вратити магнет у стање најниже магнетне енергије. Затим се магнети померају, покрећући магнетни ротор да се окреће.

2. Структурне карактеристике
1. Стални магнет
Трајни магнети направљени од ретких земних трајних магнетних материјала имају широк опсег радне температуре (-45-400°Ц), високу коерцитивност и добру анизотропију у правцу магнетног поља. Демагнетизација се неће десити када су исти полови близу. То је добар извор магнетног поља.
2. Изолациони рукав
Када се користи метална изолациона чаура, изолациона чаура је у синусоидном наизменичном магнетном пољу, а вртложна струја се индукује у попречном пресеку окомитом на смер линије магнетне силе и претвара у топлоту. Израз вртложне струје је: где је Пе-вртложна струја; К-константа; н-номинална брзина пумпе; Т-магнетни преносни момент; Ф-притисак у одстојнику; Д-унутрашњи пречник одстојника; отпорност материјала;-материјала Затезна чврстоћа. Када је пумпа пројектована, н и Т су дати условима рада. Да се ​​смањи вртложна струја може се разматрати само са аспеката Ф, Д и тако даље. Изолациони рукав је направљен од неметалних материјала високе отпорности и велике чврстоће, што је веома ефикасно у смањењу вртложне струје.

3. Контрола протока расхладног мазива
Када магнетна пумпа ради, мала количина течности се мора користити за прање и хлађење прстенастог зазора између унутрашњег магнетног ротора и изолационе чауре и тарног пара клизног лежаја. Брзина протока расхладне течности је обично 2% -3% пројектованог протока пумпе. Област прстена између унутрашњег магнетног ротора и изолационе чауре генерише велику топлоту услед вртложних струја. Када је мазиво за хлађење недовољно или рупа за испирање није глатка или блокирана, температура медијума ће бити виша од радне температуре трајног магнета, а унутрашњи магнетни ротор ће постепено изгубити свој магнетизам и магнетни погон ће отказати. Када је медијум вода или течност на бази воде, пораст температуре у области прстена може се одржавати на 3-5°Ц; када је медијум угљоводоник или уље, пораст температуре у области прстена може се одржавати на 5-8°Ц.

4. Клизни лежај
Материјали клизних лежајева магнетних пумпи су импрегнирани графит, пуњени политетрафлуороетиленом, инжењерска керамика и тако даље. Пошто инжењерска керамика има добру отпорност на топлоту, отпорност на корозију и отпорност на трење, клизни лежајеви магнетних пумпи су углавном направљени од инжењерске керамике. Пошто је инжењерска керамика веома ломљива и има мали коефицијент експанзије, зазор лежаја не сме бити премали да би се избегле незгоде обешене осовине.
Пошто је клизни лежај магнетне пумпе подмазан транспортним медијумом, за израду лежајева треба користити различите материјале у складу са различитим медијима и условима рада.

5. Заштитне мере
Када погонски део магнетног погона ради под преоптерећењем или је ротор заглављен, главни и погонски делови магнетног погона ће аутоматски склизнути да би заштитили пумпу. У овом тренутку, трајни магнет на магнетном актуатору ће произвести губитак вртлога и магнетни губитак под дејством наизменичног магнетног поља активног ротора, што ће довести до пораста температуре трајног магнета и клизања магнетног актуатора и отказивања. .
Треће, предности магнетне пумпе
У поређењу са центрифугалним пумпама које користе механичке заптивке или заптивке за паковање, магнетне пумпе имају следеће предности.
1. Вратило пумпе се мења из динамичке заптивке у затворену статичку заптивку, потпуно избегавајући цурење медија.
2. Нема потребе за независном водом за подмазивање и хлађење, што смањује потрошњу енергије.
3. Од преноса спојнице до синхроног отпора, нема контакта и трења. Има ниску потрошњу енергије, високу ефикасност и има ефекат пригушења и смањења вибрација, што смањује утицај вибрација мотора на магнетну пумпу и утицај на мотор када се пумпа јавља кавитационом вибрацијом.
4. Када су преоптерећени, унутрашњи и спољашњи магнетни ротор релативно клизе, што штити мотор и пумпу.
Четири, мере предострожности
1. Спречите улазак честица
(1) Феромагнетним нечистоћама и честицама није дозвољено да уђу у фрикционе парове погона магнетне пумпе и лежајева.
(2) Након транспорта медијума који се лако кристалише или таложи, исперите га на време (налијте чисту воду у шупљину пумпе након заустављања пумпе и испразните је након 1 мин рада) да бисте обезбедили радни век клизног лежаја .
(3) Приликом транспорта медијума који садржи чврсте честице, треба га филтрирати на улазу у проточну цев пумпе.
2. Спречите демагнетизацију
(1) Обртни момент магнетне пумпе не може бити пројектован премали.
(2) Требало би да ради под одређеним температурним условима, а температура медија је строго забрањено да прекорачи стандард. Платинум отпорни температурни сензор може се инсталирати на спољној површини изолационог рукава магнетне пумпе да детектује пораст температуре у области прстена, тако да може алармирати или искључити када температура пређе границу.
3. Спречите суво трење
(1) Строго је забрањен рад у празном ходу.
(2) Строго је забрањено евакуисати медијум.
(3) Када је излазни вентил затворен, пумпа не би требало да ради непрекидно дуже од 2 минута како би се спречило прегревање и квар магнетног актуатора.